Cautare rapida:

Articole Online Articole Recente Propune un articol Inregistrare Autori Cauta Contact
Articole Online | Director Comunicate de presa » Societate » Religie » Etapele realizarii unor clopote

Etapele realizarii unor clopote

Format PDF | Tipareste

V-ati intrebat vreodata care este procesul prin care un clopot ajunge din turnatorie pana in turnul bisericii? Cum sunt realizate aceste incredibile opere de arta , aceste instrumente ce creaza un sunet aparte, de neconfundat? Aceste clopote de biserica au o cale lunga de parcurs. Sa enumeram in randurile urmatoare cateva dintre aceste etape, accentuand anumite aspecte aparte:

- pregatirea aliajului si a materialelor din care va fi construit respectivul clopot; astazi turnatoriile moderne folosesc materiale prezente ca si lingouri metalice: staniu electrolitic si cupru electrolitic. Intr-o proportie corecta, cu un minim de impuritati se obtin produse incredibile, clopote ce vor fi lipsite de defecte vizuale si vor avea un timbru muzica l exceptional
- va urma proiectarea sablonului, pasul ce este pus in stransa legatura cu forma clopotului, timbrul sau, rezonanta si nota. In tara noastra se prefera modelele cu o tonalitate grava, un sunet specific rusesc, precum in Biserica Ortodoxa. Fara a intra in detalii de ordin tehnic, merita amintita turnatoria de clopote Blotor, din judetul Maramures (Satulung, la cativa km de Baia Mare), ce e apreciata atat in tara cat si in strainatate pentru lucrarile sale ce depasesc cateva tone si lipsa fisurilor, a porilor sau a altor greseli de turnare. Asadar, vedem ca nu doar imaginea e totul, ci si sunetul ce urmeaza a fi propagat (ales de catre client, variind de la caz la caz).
- personalizarea de clopote - o etapa deloc de neglijat; astfel pe clopot poate sa apara numele parohiei, anul, alte texte dupa preferinta; multi prefera stilul bizantin pentru decorarea exterioara a acestor obiecte.
- functionarea sau montarea unor clopote. Aceasta poate sa fie standard, cu actionare manuala, prin intermediul unor motoare electrice sau prin satelit, cu actionare prestabilita sau cu comanda prin intermediul telefonului mobil. In oricare din aceste situatii, precizia atinsa poate sa fie uimitoare (la fractiune de secunda).

Mai raman asadar procesele de intretinere, de mentenanta, cele de inlocuire a limbii (la intervale periodice), montarea. Pentru situatiile in care nu se doreste realizarea unor clopote noi de biserica , uneori se ofera si solutii de restaurare ori de automatizare a celor deja existente si operationale in mod manual, clasic. Foarte frecvent, asemenea companii ofera si alte produse, precum cariloane, ceasuri de turn, candelabre. In incheiere, lasam imaginele si videourile de prezentare sa vorbeasca de la sine - recunoaste calitatea apreciata de europeni, prin Turnatoria de clopote Blotor - Satulung.
Despre autor

Stefan George


Despre articol
Autor: admin
Numar de vizualizari: 521
Numar de cuvinte: 412Nota: Nu a fost notat

Comentarii

Nu exista comentarii pentru acest subiect.

Adauga un comentariu

Ne pare rau, nu aveti posibilitatea sa adaugati comentarii. Pentru a putea lasa parerea dvs. va rugam sa va autentificati.

    imotrading.to | chequedejeuner.ro