Cautare rapida:

Articole Online Articole Recente Propune un articol Inregistrare Autori Cauta Contact
Articole Online | Director Comunicate de presa » Educatie » Drept » Apelul cale de atac a hotatarilor judecatoresti

Apelul cale de atac a hotatarilor judecatoresti

Articol de nota 10.00 Format PDF | Tipareste

Prima cale de atac a deciziilor judecatoresti cu care o persoana nu este de acord este apelul. El este reglementat in Codul de Procedura Civila in art. 282-298 si in Codul de Procedura Penala in art. 361-385. Exista apeluri impotriva sentintelor civile, apeluri impotriva sentintelor penale si apeluri peste termen. Exista si unele restrictii si nu toate deciziile pot fi atacate. Conform codurilor de procedura, nu pot fi atacate prin apel urmatoarele sentinte: pronuntate de Curtea de Apel; pronuntate de Curtea Suprema de Justitie; pronuntate de judecatorii (inclusiv militare) privind infractiunile care nu presupun privarea de libertate. Urmatoarele categorii pot declara apel in termen de 10 zile de la pronuntarea hotararii judecatoresti in procesele civile si 15 zile in cele penale: procurorul; inculpatul, partea vatamata; martorul, expertul, interpretul si aparatorul; alte persoane ale caror interese legitime au fost vatamate printr-o hotarare judecatoreasca. Apelul peste termen poate fi facut de catre participantul la proces care a lipsit atat la judecata, cat si la pronuntarea sentintei, insa nedepasind 10 zile de la data inceperii executarii pedepsei sau a despagubirilor materiale. Nu au drept ul de a face apel partile care au renuntat expres la apel cu privire la o hotarare. Apelul se declara printr-o cerere scrisa depusa la instanta a carei sentinta se ataca in care trebuie specificate: denumirea instantei la care se depune apelul; numele si prenumele apelantului, calitatea procesuala si adresa lui; denumirea instantei care a pronuntat sentinta, data sentintei, numele si prenumele inculpatului in privinta caruia se ataca sentinta; continutul si motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza apelul; indicarea probelor si mijloacelor cu ajutorul carora acestea pot fi administrate, daca se invoca necesitatea administrarii de noi probe; data declararii apelului si semnatura apelantului; lista documentelor ce se anexeaza la cererea de apel. Instanta de apel judeca cererea verificand hotararea atacata pe baza probelor vechi si noi si putand sa respinga sau sa admita apelul. Apelul este respins daca este depus peste termen sau este inadmisibil sau este nefondat; apelul este admis daca se pronunta o noua hotarare sau se trimite cazul la rejudecare (cazul fiind judecat initial in lipsa unei parti sau fiind incalcata procedura sau nefiind rezolvat fondul cauzei). In orice caz, apelantului nu i se poate crea ulterior o situatie mai grea decat aceea din hotararea atacata.
Despre autor

eActe.ro reprezinta o bogata baza de date cu acces online gratuit de modele de acte: Acte constitutive, Actiuni in justitie, Cereri, Contestatii, Contracte civile, Contracte comerciale, CV, Diverse, Plangeri si Procuri.


Despre articol
Autor: Vizitator
Numar de vizualizari: 524
Numar de cuvinte: 392Nota: 10.00

Comentarii

Nu exista comentarii pentru acest subiect.

Adauga un comentariu

Ne pare rau, nu aveti posibilitatea sa adaugati comentarii. Pentru a putea lasa parerea dvs. va rugam sa va autentificati.

    imotrading.to | chequedejeuner.ro